Aspö Bryggförening & Byalag

Sommarguiden

I sommarguiden hittar du aktiviteter som är inplanerade för sommaren. Den som själv vill anordna en aktivitet är hjärtligt välkommen att göra det – annonsera gärna på Facebook, vid Waxholmsbryggan och på öns anslagstavlor.

Skärgårdsträning

Söndag 4 maj, 1 juni, 8 juni och 22 juni kl 10.00-10.45

Lene Se bjuder in till gratis konditions- och styrketräningspass för alla stora och små.

Träningen anpassas till de som deltar. Ta med något att ligga på. Platsen är på gräset vid ”Maja-Lisas udde” på södra Aspö.

Arbetsdag

Lördag 31 maj kl 10.00

Välkomna att träffa ö-grannar och göra ett handtag för att vårda stigar och naturen. Vi möts vid Midsommarängen för uppstart och information.

Efter väl utfört arbete serveras grillkorv med dryck. Ta gärna med egna redskap som skottkärra, räfsor, spadar, sekatör, (motor)såg etc.

Strömmingsrycket

Lördag 7 juni kl 10.00-11.30

Vem är storfiskaren bland våra öar? Välkommen att delta i Strömmingsrycket. Vi ses i båtar utanför Midsommarängen kl 10.00 där du får vidare information. Om någon vill vara med som inte har tillgång till båt eller utrustning kontakta Lene Se.

Grovsophämtning

Lördag 14 juni kl 10.00-11.30

Årets första grovsophämtning vid ångbåtsbryggan. Grovsoporna får transporteras till bryggan tidigast dagen innan sopfärjan anländer.

OBS! Om du lämnar sopor i förväg måste du vara på plats när färjan anländer klockan 10.00 för att själv bära ombord och sortera dina sopor så att de inte ligger i vägen för andra.

I år är det medlemmar i bryggföreningen Aspö Syd (Aspö södra 2) med eventuellt närliggande sjötomter som ansvarar för att vid behov städa upp det sista innan färjan lämnar bryggan.

Midsommarfirande

Fredag 20 juni

På morgonen vid 9-tiden samlas frivilliga krafter (även gäster är välkomna) för att klä stången med blad och blomster och för högtidligt resande av stången.

Klockan 14.30 avgår båttåget från byn och går ett varv runt Högholmen och Aspö. Vi hoppas på en lång och festlig kortege av båtar lövade med björk. Efter det startar traditionsenligt firande på midsommarängen.

Dansen runt stången startar klockan 15.30.

Fotboll på Midsommarängen

Vecka 26-32 - tisdag, torsdag och lördag kl 14

Klockan 14.00 varje tisdag, torsdag och lördag spelar vi lekfull fotboll på Midsommarängen. Alla barn som vuxna är välkomna för en stunds rolig motion.

Årsmöte

Söndag 6 juli, start kl 10.00

Ordinarie årsmöte för Aspö bryggförening och byalags medlemmar på midsommarängen. Efter årsmötet kommer Claes Kruckenberg att berätta lite om Aspös historia samt om böcker som berör ämnet.

Seglarskola

Måndag 7 juli - fredag 11 juli (vecka 28)

Lär dig/prova på att segla optimistjolle! Seglarskolan passar barn 6-12 år och pågår måndag-fredag den 7 till 11 juli och följs av kappsegling för barn, gummor och gubbar på lördag samma vecka. Anmälan görs till Gustav Ragnerstam. Se separat info från arrangörerna familjen Ragnerstam på Facebooksidan, hemsidan och på anslagstavlor.

Seglarskola för vuxna?

Enligt önskemål från vuxna medlemmar i Aspö byalag så planerar Martin Ragnerstam att anordna en dag 2+2 timmar teori och segling för de som vill under vecka 28. Hör av dig till Martin Ragnerstam, tel 076-340 24 55 och anmäl intresse.

Kappsegling

Lördag 12 juli cirka kl 10.00

Vem tar hem vandringspriset i optimistjolle-segling? Seglarskolan avrundas med traditionsenlig kappsegling för alla barn samt gubb- och gumsegling.

Kappsegling Aspö runt

Söndag 13 juli från kl 10

Dags att återuppliva en tradition: Aspö runt. Alla tävlande startar samtidigt men delas in i klasser utifrån typ av seglingsfarkost (optimistjolle, windsurfingbräda, lite större som exempelvis trissjolle). Även den som paddlar SUP kan vara med i egen tävlingsklass. Samling på midsommarängen vid 10-tiden för rorsmansmöte.

För att veta att vi kan väcka liv i denna härliga tradition vill vi gärna ha din anmälan senast tre veckor innan till Martin Ragnerstam, tel 076-340 24 55. Det kommer att finnas möjlighet till anmälan även efter det, men vi vill säkerställa att intresse finns i god tid innan.

Den som inte är med och seglar/SUP:ar hejar förstås från följebåt eller brygga när båtarna blåser förbi.

Utflykt till Bullerö med guidning

Söndag 20 juli

Utflykt till Bullerö med guidning på ön och information om nya nationalparken.

Följ med på en utflykt som är unikt framtagen för Aspö byalags medlemmar. Vi åker i gemensamt abonnerad taxibåt från Aspö klockan 10.00. Med på färden har vi Jonas Hållén som guide och ciceron. Jonas kommer att berätta om den nya nationalparken i Nämdöskärgården. Vi blir också guidade på Bullerö där vi bland annat besöker Bruno Liljefors jaktstuga.

Medtag egen lunch och badkläder om det lockar med ett dopp. Anmäl ditt intresse senast den 6 juli till Aspö byalags klubbmästare Mathias Brannäs eller Lizzy Thörnsten.

Antalet platser är begränsat till max 20 personer och utflykten kommer att kosta cirka 400 kronor per person inklusive guidning och båtresa tur och retur. Mer information kommer.

Slåtter på by-ängen, nedanför Aspö marina museum

Måndag 28 juli kl 10.00

Från klockan 10.00 kör vi slåtterbalken under ledning av Anna Carin Nyberg och hjälps åt att samla ihop det slagna gräset. Alla är välkomna att hjälpa till. Ta gärna med räfsa, sekatör, lie och fika.

Slåtter gynnar blommande ängsväxter. Genom att slå av gräs och föra bort det från marken blir det i längden en ”magrare” mark där blommorna trivs och då även småkryp, den biologiska mångfalden ökar.

Loppisrunda

Lördag 9 augusti kl 13.00-16.00

Det perfekta tillfället att rensa i lådor och skåp! Det du inte använder kan någon av grannarna ha behov av. Rundan äger rum utmed röda och blåa stigen och vi ställer upp bord, rullar fram en skottkärra eller presenterar sakerna som är till salu på annat sätt. Eftersom tanken är att man ’dukar upp’ där man bor så får man även en promenad på shoppingrundan/skattjakten.

Grovsophämtning

Lördag 16 augusti kl 12.00-13.30

Årets sista grovsophämtning vid ångbåtsbryggan. Grovsoporna får transporteras till bryggan tidigast dagen innan sopfärjan anländer.

OBS! Om du lämnar sopor i förväg måste du vara på plats när färjan anländer klockan 12 för att själv bära ombord och sortera dina sopor så att de inte ligger i vägen för andra.

I år är det medlemmar i bryggföreningen Aspö Syd (Aspö södra 2) samt närliggande sjötomter som ansvarar för att vid behov städa upp det sista innan färjan lämnar bryggan.

Sophämtning

Sophämtning sker veckorna 16, 18, 20, 22, 24-36, 38, 40, 42 och 45.

Vänligen respektera reglerna för sophantering för allas trivsel:

Värmdö Kommun hämtar bara sopor som lagts i de stora gråa säckarna med Värmdö kommuns logotype.

I sophuset kan endast hushållssopor lämnas.